Flashback Forum

Om man bara ser till Sverige så har vi otroligt stor nätnärvaro. För tillfället är ungefär 89 procent av befolkningen uppkopplad mot internet på ett sätt eller ett annat. Jämför med till exempel USA som länge legat strax över 60 procent och nu börjar närmar sig 80 procentgränsen. Därför förstår man att vi har fulla forum fastän vi inte är så många innevånare. Som svenskar kan vi ibland känna en lättnad att få prata med andra anonymt. Det kan nog vara en av anledningarna till att vi har många stora forum.

Flashback

ForumGiganten bland internetforum. I början en punktidning som skrev öppet om anarkism, satanism och nazism. Numera finns det hur många  ämnen som helst och forumet har över 800 000 medlemmar. Här kan du hitta trådarna om allt du kan tänka dig och lite till. Forumet tar inte bort gamla inlägg så du kan läsa dig tillbaka till forumets start. De modererar sidan mycket mer än i början man samtidigt får man inte har forum i Sverige om inte alla inlägg granskas innan publicering. På Flashback skriver folk mellan 15 000 – 20 000 inlägg per dag och eftersom sidan vill stå för total yttrandefrihet, har de flyttat sina servrar utomlands för att kunna hålla kvar vid sina forumregler. Deras regler är betydligt friar än vad Sverige kräver. Det finns exempelvis en artonårsgräns men det finns inget som hindrar minderårigas från att registrera sig. Blir man påkommen stängs man av men om man erkänner att man är minderårig blir man inte avstängd eller portad.

Flashback har även varit med i nyheterna flera gånger då många hängivna medlemmar har varit till stor nytta i journalistiska sammanhang. Det var på Flashback som man listade ut att många av Terje Hellesøs naturfotografier var manipulerade.

Det var också på Flashback som man först började tala om våldtäkterna i Bjästa i Ångermanlands län. Två personer klev fram på forumet och kritiserade medier för att de inte tagit tag i det förrän efter Uppdrag Granskning gjort sitt hårda reportage där man tydligt kan se hur våldtäktsmannen får den lokala befolkningens respekt och förståelse medan offret mobbas av barn och vuxna tills hon blir tvungen att flytta.