Blackjack – Spelet som klarat tidens tand

Blackjack

Ett utav de mest klassiska casinospelen i världen är Blackjack. Blackjack finns och spelas i en rad olika former beroende på vart i världen du ges möjlighet att spela, men rent generellt kan man säga att du främst bör hålla dig till internationella regler, då de tenderar att ge sig som spelare en större chans till vinst än många andra varianter av spelet.

Blackjack som spel härstammar från spelet Twenty-One (Tjugo-Ett) som i sin tur är av okänt ursprung. Den allra första skrivna referensen om spelet återfinns i en text av Miguel de Cervantes, mest känd som författare till historierna om den väderkvarnsbekämpande Don Quixote. Texten där huvudkaraktären på ett olagligt sätt tillskansar sig pengar genom att fuska i Ventiuna (spanska för Tjugo-Ett) är daterad mellan 1601 och 1602, vilket gör det enklare att begripa hur länga Blackjack funnits med oss historiskt sett, även om såklart vissa regeländringar skett under årens lopp.

Målet i ett parti Blackjack är att besegra huset genom att antingen komma närmare 21 (som är det bästa resultat en hand kan ha) eller genom att huset drar över 21 och på så vis blir vad man inom svensk Blackjack brukar kalla “tjock”. Drar huset över betyder det att alla andra kvarvarande händer i omgången automatiskt vinner och därmed är omgången över.

Blackjack är trots relativt enkla regler ett spel som innefattar ett betydligt större djup än vad som först verkar vara fallet. Det charmiga är att du trots detta kan göra rätt bra ifrån dig med ett logiskt tänkande och en viss gnutta tur. Är du ändå intresserad av en fördjupning så finns det många sidor på nätet där du kan läsa mer om spelet, så för den vetgirige är detta en bra början att starta sin resa för att stilla sin nyvunna kunskapstörst.